PRIMARIA COMUNEI MAIA

Judetul Ialomita

TURISM

    Pe raza localitatii Maia, judetul Ialomita, se afla "Asezamantul de arta si cultura religioasa Maia - Catargi" subunitate a Muzeului Judetean Ialomita, unde sunt expuse piese de cult, obiecte de valoare deosebita provenite din donatii, asezamantul constituind un adevarat reper al localitatii noastre.

    Obiective social-culturale:
  • scoli - doua scoli la care studiaza elevi ai claselor I-VIII, o gradinita.
  • dispensare - un dispensar uman care asigura asistenta medicala a locuitorilor prin intermediul unui medic si a unei asistente medicale
  • camin cultural
  • biblioteca comunala care dispune de circa 4000 volume de carte diversa

    Alte obiective:
  • pe raza comunei functioneaza zilnic (pe perioada verii si toamnei), o piata agroalimentara in care locuitorii comunei, in mare parte legumicultori, isi valorifica produsele proprii en-grosistilor veniti aici pentru a achizitiona legume si zarzavaturi.
    Deasemeni, in fiecare zi de vineri, tot in piata din localitate, functioneza un targ si obor de unde cetatenii isi procura obiecte necesare in gospodaria proprie.
  • in fiecare zi de 15 august a fiecarui an (de Sfanta Maria), in comuna are loc un tirg (balci satesc). Totodata, in ultima duminica din luna octombrie are loc (organizator- primaria locala) - "Ziua Legumicultorului", prilej de bilant si recreere totodata, zi in care se organizeaza manifestari artistice la care sunt invitati solisti de muzica populara si usoara.
  • In comuna Maia, sunt 2 asezaminte de cult (biserici), care dateaza din perioada secolelor XVII- XVIII, reprezentativa fiind biserica care poarta hramul "Adormirii Maicii Domnului" unde, pe linga obiectele de cult, se afla si cavoul cu ramasitele pamantesti ale lui  Barbu Catargiu, figura proeminenta a istoriei noastre nationale, fiind primul ministru al Principatelor Romane Unite din perioada anului 1859.
  • Tot in incinta acestei biserici, se afla "Asezamintul de arta si cultura Maia - Catargi", sectie a Muzeului Judetean Ialomita, unde pot fi vazute obiecte de cult si alte piese de patrimoniu, mare parte din ele apartinand familiei Catargi, dar si alte piese muzeistice, donatii ale diverselor persoane.
  • Obiectivele precizate anterior, pot constitui oricand si pentru oricine obiective turistice prin intermediul carora vor cunoaste aspecte legate de istoria atat a localitatii, dar si a tarii noastre.
    Deasemeni, in viitorul apropiat se preconizeaza introducerea unei retele de distributie a apei si canalizare, a gazului metan pentru gospodariile populatiei, in conditiile in care, datorita veniturilor locuitorilor si a unor obiective de pe raza comunei noastre (sala de sport, o fabrica de prelucrare a legumelor, un depozit frigorific, o suprafata de 2,00 ha cu sere si solarii) consideram ca oportuna aceasta facilitate, mult solicitata de locuitorii nostri.